Gjorde favoritmoussen häromveckan. Ett recept som jag fått hem från hemkunskapen för massa år sedan som jag tror kom från ICA från början. Består i allafall av en massa choklad, däribland japp eller mars, av vilka jag alltid väljer japp.
Receptet kommer här:
Jappmousse 3 rejäla nästan-ont-i-magen-portioner eller 6 lagom
- 175 g choklad (provat med både block och marabou och båda funkar bra!)
- 2 dubbeljapp eller mars á 55g
- 4 äggulor
- 3 msk strösocker
- 1 krm salt
- 4 dl vispgrädde
Börja med att hacka chokladen i så små strimlor som möjligt då det smälter lättare. Skär sedan jappen/marsen i småbitar. Smält över vattenbad. Enligt originalreceptet ska man kunna få smeten jämn genom att röra noggrant och konstant och således lyckas få den svårsmälta jappen/marsen jämn och slät. Detta har jag aldrig lyckats med. Å andra sidan älskar jag det små kola-chokladbitarna som blir i den färdiga moussen, till följd av att jappen/marsen inte smält helt.
Vispa sedan salt, äggulor och socker. Blanda med den något avsvalnade chokladen. Vispa grädden för sig. Vänd ner en rejäl slev i chokladsmeten och rör så jämnt som möjligt. Tillsätt sedan grädden efterhand och rör till en jämn mousse. Låt stelna som den är i bunken i kyl eller fördela i portionsskålar. Mina hällde jag i små söta koppar och garnerade med chokladsmul.
Det där ser riktigt gott ut !
SvaraRaderaI don't know what this is but I can tell what's in it Yummo! (:
SvaraRadera