måndag 15 mars 2010

Jappmousse






Gjorde favoritmoussen häromveckan. Ett recept som jag fått hem från hemkunskapen för massa år sedan som jag tror kom från ICA från början. Består i allafall av en massa choklad, däribland japp eller mars, av vilka jag alltid väljer japp.

Receptet kommer här:

Jappmousse 3 rejäla nästan-ont-i-magen-portioner eller 6 lagom

  • 175 g choklad (provat med både block och marabou och båda funkar bra!)
  • 2 dubbeljapp eller mars á 55g
  • 4 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 4 dl vispgrädde

Börja med att hacka chokladen i så små strimlor som möjligt då det smälter lättare. Skär sedan jappen/marsen i småbitar. Smält över vattenbad. Enligt originalreceptet ska man kunna få smeten jämn genom att röra noggrant och konstant och således lyckas få den svårsmälta jappen/marsen jämn och slät. Detta har jag aldrig lyckats med. Å andra sidan älskar jag det små kola-chokladbitarna som blir i den färdiga moussen, till följd av att jappen/marsen inte smält helt.

Vispa sedan salt, äggulor och socker. Blanda med den något avsvalnade chokladen. Vispa grädden för sig. Vänd ner en rejäl slev i chokladsmeten och rör så jämnt som möjligt. Tillsätt sedan grädden efterhand och rör till en jämn mousse. Låt stelna som den är i bunken i kyl eller fördela i portionsskålar. Mina hällde jag i små söta koppar och garnerade med chokladsmul.




2 kommentarer: