tisdag 26 januari 2010

Kanelbullar


Igår fick jag ett sånt himla sug efter kanelbullar och som tur var hade älskling torrjäst hemma i skåpet så det var fritt fram att sätta igång.

Dem blev väldigt goda och mjuka och inte sådär kompakta som jag alltid annars lyckas få dem. Kan torrjästen ha gjort detta?

I vilket fall som kommer receptet här:

Kanelbullar
ca 45 stycken
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (jag tog en påse torrjäst)
  • ½ tsk salt
  • 1-1½ dl socker
  • ca. 1,3 liter mjöl
  • 1 ägg
  • 100 g smör (till fyllning)
Börja med att smula jästen. (Om du använder torrjäst blandar du alla torra ingredienser och häller sedan i degspadet.) Smält smör och häll på mjölken - värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av smör-mjölken och häll sedan i resten. Tillsätt salt och socker och slutligen så mycket mjöl som krävs för en fast, smidig deg.

Låt jäsa ca. 30 minuter eller tills degen rest sig. Knåda upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangulär platta. Bred på smör blandat med socker och kanel, eller bred på smör och strö sedan över kanel och socker jämnt. Mängden smör varierar men 100 g bör räcka.

Rulla samman plattorna och skär i jämnstora bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåt med bakpapper. Tryck till lite lätt på varje bulle. Låt jäsa till dubbel storlek och pensla sen med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 8-10 minuter. (detta varierar givetvis enormt mellan ugnar så håll koll)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar